Casa de avocatură Blaj Law a obținut o victorie importantă pentru clientul său în fața Tribunalului Brașov, care a admis, pe 14 noiembrie 2024, contestația formulată împotriva deciziilor ANAF de aplicare retroactivă a TVA-ului majorat de 19% pentru băuturile preparate pe bază de cafea și ceai.
Instanța a dispus anularea deciziilor emise de ANAF și restituirea sumelor plătite de clientul reprezentat de Blaj Law, împreună cu dobânzile aferente, pentru perioada în care a fost aplicată o interpretare eronată a legislației fiscale, conform Blaj Law.
Decizia Tribunalului Brașov este o reafirmare a necesității unui cadru fiscal predictibil, care să nu împovăreze contribuabilii după ce, în anul 2023, ANAF a emis controversata interpretare a prevederilor Codului fiscal, modificat prin O.G. nr. 16/2022, considerând că băuturile pe bază de cafea trebuie să fie impozitate cu o cotă de TVA de 19%, nu cu cota redusă de 9%, valabilă pentru produsele alimentare.
Optica ANAF, ce a lansat la acel moment o multitudine de discuții și revolte în mediul de afaceri, a fost bazată pe asimilarea băuturilor preparate pe bază de cafea și ceai cu băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr, îndulcitori sau arome, categorie ce este supusă unei cote de TVA mai mare. Pe lângă că o asemenea interpretare era de departe una previzibilă, având în vedere că băuturile din cafea și ceai nu au, implicit, un adaos de zahăr sau alți îndulcitori, „clarificarea” dată de ANAF prevederilor legale a venit și foarte târziu în raport cu data intrării lor în vigoare.
Cu toate că interpretarea ANAF a venit la șase luni după intrarea în vigoare a prevederilor fiscale, aceasta fost aplicată retroactiv în cadrul controalelor fiscale, fapt care a afectat grav operatorii economici din sectorul HORECA de pe întreg teritoriul țării.
Aplicarea retroactivă a TVA-ului majorat a pus multe afaceri în dificultate, care s-au trezit subit în situația în care erau obligate să plătească diferențe de TVA de 10% pentru perioada de șase luni anterioară emiterii interpretării de către ANAF, perioadă în care s-a perceput la vânzare cota practicată de 9%. Practic, operatorii economici au fost nevoiți să scoată din propriile buzunare diferențele datorate către ANAF, după ce ei au taxat consumatorii finali cu un procent inferior celui solicitat de către autoritățile fiscale, conform articolului publicat de Blaj Law, TVA la cafea – 9% sau 19%? Prețul unei interpretări eronate a legii din partea ANAF.
„Soluția pronunțată este una mult așteptată, dată fiind importanța majoră a acestui litigiu nu doar din perspectiva implicațiilor de ordin financiar pentru client, ci și prin caracterul său de prim deznodământ în cadrul dosarelor similare pe care le avem în gestionare.
Astfel, soluția marchează o victorie importantă și pentru ceilalți contribuabili aflați în situații similare, ale căror dosare se află încă în curs de soluționare. Deși în sistemul nostru de drept, precedentul judiciar nu este obligatoriu pentru instanțe, soluția dobândește o semnificație deosebit de importantă și cu siguranță este de luat în calcul de restul instanțelor naționale.
De altfel, prevederile legale în discuție prezintă probleme majore de predictibilitate și claritate, aspecte care au fost exploatate de organele fiscale în detrimentul contribuabililor cu toate că în materie fiscală există un principiu elementar – ,,in dubio contra fiscum” – care ne spune că orice neclaritate a legii trebuie interpretată în favoarea contribuabilului.
Fenomenul controalelor demarate de organele fiscale în scopul verificării modului de aplicare a acestor dispoziții de către unitățile care activează în domeniul HoReCa este larg răspândit la nivel national, controalele fiind încă în curs de desfășurare. Soluția pronunțată ne oferă perspective optimiste în ceea ce privește posibilitatea înlăturării consecințelor generate de aceste controale – care practic încalcă securitatea juridică pe plan fiscal – și ne oferă încredere că printr-o atitudine proactivă se pot corecta practicile abuzive ale autorităților fiscale.” conform av Blaj Bogdan și av Brigitta Kedves din cadrul echipei Blaj Law.
În cazul clientului Blaj Law, suma totală plătită pentru diferențele de TVA, inclusiv penalitățile aplicate, s-a ridicat la milioane de lei. Tribunalul Brașov a dispus restituirea întregii sume achitate, împreună cu dobânzi de întârziere în cuantum de 0,02% pe zi de întârziere, calculate până la rambursarea efectivă.
Blaj Law reprezintă și alte companii care contestă decizii de impunere bazate pe aceeași interpretare a ANAF, iar hotărârea Tribunalului Brașov pare să deschidă calea către o jurisprudență favorabilă contribuabililor afectați de măsurile fiscale, oferind un exemplu fericit pentru apărarea intereselor mediului de afaceri din industria HORECA.